Какво да правя в деня на състезанието от А до Я?

Свърши ли сте най-трудната работа до момента. Взели сте важното решение – да се запишете на състезание. Макар и да не вярвате, това ще промени живота ви. Този уникален спорт, развива много качества в атлета и изисква много време и финанси за оборудване и пътуване, но носещ неповторимо чувство на удовлетворение.

Подготовката за състезанието започва от деня преди състезанието. Обикновено по това време вече трябва да сте на локацията, където ще се проведе състезанието. Не губете време, а бързо се ориентирайте за цялостното разположение на важните елементи по трасето. Проверете къде ще се проведе плуването, какви са особеностите, температура, вълнение, медузи и каква ще е посоката на плуване.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ПРИСЪСТВАТЕ НА БРИФИНГА! След него вземете участие в организираното „опознаване на трасето-колоездене“ с техническите лица. Въдете внимателни и се опитайте да опознаете добре трасето. Това ще ви помогне да сте по-уверени за утрешния важен ден.

Запознайте се добре с програмата на състезанието и графика с интервалите за старт и зоната за смяна.
Препоръчително е да направите една лека тренировка в деня преди състезанието. След тренировката се отдайте на заслужена почивка, не мислете повече за състезанието, вие сте напълно подготвен. Легнете, вдигнете си краката на високо и се опитайте да поспите или се разсейвайте с четене на книга или гледане на телевизия.

В деня преди състезанието е важно да се храните добре, но с лека храна. Препоръчваме да направите ранна вечеря не по-късно от 19:00 часа. Важно е храната ви да съдържа повече качествени въглехидрати и по-малко мазнини и протеин.
Задължително трябва да отидете на техническата конференция за състезанието. Много е важно да се запознаете с правилата на състезанието, не само, за да не бъдете наказани или дисквалифицирани, но най-вече за вашата безопасност и тази на всички участници. Макар и да си мислите, че знаете всичко винаги може да има някаква промяна (посоката на плуване, смяна на началния час и т.н.), която да ви изненада в деня на състезанието. Също така няма да бъдете допуснати до състезанието, поради неявяване на техническата конференция.


Легнете си рано. Може би повечето от вас няма да могат да заспят, но това не е проблем и не трябва да ви притеснява, особено ако е първо състезание за вас. Дори професионалните триатлонисти трудно заспиват в нощта преди състезанието. Важното е да сте спали добре дните преди това, което ще ви е напълно достатъчно.
Станете 2:30-3 часа преди състезанието, за да имате достатъчно време да се подготвите. Закусете добре, наблегнете на въглехидратите и избягвайте храни богати на фибри. Не преяждайте. Закуската трябва да е поне 2 часа преди старта на състезанието.

Ще ви помогнем да имате още по-невероятен ден и уникално състезание. Даваме ви няколко съвета, които са изпитани многократно и работят безотказно.

Подгответе оборудването си, а именно:
За плуване:
• Три костюм – В триатлона и неговите разновидности, атлетите се състезават с специално направени за това костюми (екипи) направени от 1 част – цял костюм (без ръкави). Основното предимство на тези костюми е че имат колоездачен памперс и не е необходимо да се преобличате в транзишъна за всеки един спорт, което на това състезание е забранено.
• 2 чифта плувни очила – винаги носете резервен чифт с вас, всичко може да се случи и ще е неприятно да изпуснете състезанието си заради едни очила.
• 2 броя плувни шапки – без плувна шапка, няма да бъдете допуснати до старт. Също така, ако я махнете или падне по време на плуване, ще бъдете санкциониран. Винаги трябва да има един резервен брои.

За бягане:
• Маратонки за бягане – изберете удобни маратонки, които да може да обуете максимално бързо, препоръчваме да са със система BOA или с ластици
• Шапка или вайзър – понякога слънцето е много силно и това ще ви спести неприятни ситуации
• Очила – силно препоръчваме да бягате с очила, ако не ви пречат.


Вече сте готови, насладете се на момента и се забавлявайте! Екипът на БАТ ви желае успех!